Сноуборд магазин: Как да изберем подходящ сноуборд.

 сноуборд

летящ сноубордист

През последните 10 години светът  на сноуборда се развива  с невероятни темпове и в момента на пазара има огромно разнообразие от  различни марки предлагащи сноуборд оборудване. За начинаещия сноубордист често  се оказва проблем  да избере подходяща сноуборд  дъска , имайки предвид  високите  цени на  екипировката. В тази статия ще ви помогнем  да направите правилния избор  като съобразите  някой  основни  особености на различните видове  дъски.  Пързалянето  със  сноуборд  е  страхотно  преживяване  изпълнено с адреналин  и  положителни  емоции , затова  е важно да  сте удолетворени  от избора си  при закупуването  на  сноуборд

Първото нещо което трябва  да  решим  е  freestyle или all-mountain  дъска ни трябва .

All-mountain в превод ще рече всякакъв  терен  включващ  каране  по  различни писти  както и каране в пудрата навсякаде където има наклон. Основната особеност на тези дъски че та еднопосочни тоест карат с носа напред . Това ще рече че позицията на автоматите е изтеглена леко към опашката на сноуборда , така дъската е по лесно управлявана при висока скорост или в пудрата където тежестта се прехвърля назад за да се повдигне носа . All-mountain дъските  за  са карачи  които обичат  да  вдигат  високи скорости  по  пистите или  пък  да порят  пудрата където им  попадне .   Freestyle  в превод  свободен  стил  и  включва  скокове  , всякакви  слайдове  както и каране  по халфпайп. Този  стил  е изпълнен с  много  трикове  и всякакви  ротации , затова и фристайл  дъските са  замислени  като  двупосочни тоест  на практика  нямат  нос  и  опашка и  се карат  еднакво и  двете  посоки . При тези дъски  позицията  на автоматите  е  симетрична  спрямо  двата и  края , това дава свободата на сноубордистите  да  изпълняват  всякакви  ротации при  различните  трикове.  Преди  да  изберете  помислете  кой  стил ви  допада повече.

Как  да изберем  подходяща  дължина  на сноуборд  дъската .

Дължината на сноуборда  е критичен  фактор  при избирането на дъска .  Като цяло това зависи от  вашата височина  и килограми . Най- лесно да изберете  е като измерите борда спрямо вас самите , като го изправите пред вас горният му край трябва да завършва някаде между брадичката и очите ви.  Килограмите също са  от  значение , при по-тежки  сноубордисти е необходимо и сноуборда да е по голям  за да има по-голяма платформа , която да поеме килограмите . Така например  при високи но слаби хора  дължината не трябва  да стига до брадичката ,а  до рамене .  Важно е да се вземе отношението  между  височина  и  килограми за  оптимален избор.  Друг важен  фактор  е стила  на  каране . Аll-mountain карачите избират една идея по дълги дъски  което им  дава повече стабилност върху  девствен сняг и  при карвинг  завоите . Freestyle  бордистите пък предпочитат  по-къси  дъски защото са по маневрени  и по лесно  се въртят при  различните  въздушни трикове.

Широчина на сноубордът.

Широчината на  сноуборд   дъската се измерва на три места , при носа , в средата и при опашката като тези три точки образуват дъгата на дъската.  Определящ фактор при избора на широчина е  големината на обувките. Широчината трябва да подбрана така че пръстите или петите на обувките , когато са в автоматите да не излизат извън канта на дъската. Ако пък дъската е прекалено широка това ще затрудни директното преминаване от кант на кант и маневреноста като цяло . В общи линий по широката дъска е по стабилна в пудрата и при презимяване от скокове ,  а по-тясната  улеснява влизането и излизането при завоите  в резултат на което  имаме по добра маневреност.

Като съобразите тези основни изисквания много по-лесно ще направите най-добрия  избор на дъска която  да ви  дава нужната стабилност и контрол и  да ви радва дълго време. Има още  доста фактори като материали от който е направен сноуборда , изпъкналост ,  ефективна дължина , гъвкавост и др. На тях ще се спрем в някоя от следващите статии посветени на сноуборд магазин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s