Най-съдбоносните моменти в сноуборд историята

сноуборд

една от ранните дъски

Въпреки, че корените на сноубордa започват преди няколко века, модерното развитие започва пред 60-те години. В хронологичен ред, тук са десетте най-важни (съдбоносни) момента на кратко. Насладете се на статията и се запознайте със съдбоносните моменти в сноуборд историята.

1) Шърман Поупън изобретява Snurfer (1965)
На сутринта, точно на  Коледа през 1965г., Шърман Поупън отива в гаража си, захваща чифт ски заедно, отива на върха на хълма в задния си двор и се спуска в снега. Дефиницията „Snurfer“(снърфър) – е игра между думите сняг и сърфист. Новото зимно забавление моментално се превръща в хит. „…Когато видях колко много се забавляват децата в първия ден на Коледа…“, казва Поупън  и започва да изкупува всички водни ски, които намерил.

Няколко седмици по-късно, чичо Шърмън закачва въже към предната част на дъската за да може да се управлява по-лесно и да го предпази от плъзгане, когато падне. След това той патентова дъската с размери 42-инча по-7-инча и я лицензира. Предшественика на днешния сноуборд се превръща в култов феномен, продавайки повече от 750 000 бройки през следващите 15 години. Другия факт е, че това изобретение на 1960-те, е вдъхновило голям брой деца да сърфират в снега, сред тях са и бъдещите сноуборд новатори Джейк Бъртън, Крис Сандърс и Джеф Грел.

2) Димитрий Милкович и неговия Winterstick  (1972)
Димитрий Милкович има проста, но важна роля в историята на сноуборда: с неговия Winterstick, той прави първата модерна компания за сноуборд.

Сноуборда е измислен от  Милкович през 1970 г. Две години по-късно, той се маха от университета „Корнел“ и се премества в Юта. Там започва да изпробва своя прототип  на снега.

Winterstick-а получава национална реклама в списания, като „Newsweek“ и поръчките не закъсняват. Въпреки, че колегата му Стовакън се връща на изток, Милкович, формира дружеството „Winterstick“ с Дон Мос и Рене през 1975-76г. В рамките на три години, „Winterstick“ се  продават в 11 страни.

Получава се чисто нов вид спорт на планетата земята, а това е именно сноуборд спорта. Оказва се непреодолимо предизвикателство, тъй като търговците на дребно не се интересуват от новото изобретение. Компанията на Милкович губи пари и тя затваря врати през 1982г. Той отново отворя през 1985 г. , но за лош късмет отново затваря през 1987 г., само няколко години преди първия бум на сноуборда. Марката „Winterstick“ е била възкресена от друга фирма, но Милкович не участва.

сноуборд

Бъртън и Симс

3) Бъртън срещу Симс – войната започва (1978)
Джейк Бъртън Карпентър (известен също, като Джейк Бъртън) и Том Симс не са, като другите. Чрез тяхното съревнование, те помогат за развилтието на сноуборда. Бъртън се премества от Лонг Айлънд във Върмонт, по време на сезон 1977-78 г., за да започне своя „менте“ Snurfer, като го нарича просто „Бъртън“. Той продава шест единици през първия си сезон. На западния бряг, скейтборд иконата Том Симс започнал да продава първия вариант на сноуборд по време на сезон 1978-79 г. Войната вече е факт.

Двамата мъже работят с постоянство и се очертават, като водещите сили на сноуборд спорта. За повече от десетилетие, Бъртън и Симс, се заемат с ожесточена война за надмощие в сноуборд индустрията. В тази война, те постоянно включвали иновации, находчив маркетинг, както и  дребни дрязги по между им.

Докато Симс е сърфист и основен играч в областта на спорта през началото на 1990-те години, Бъртън от друга страна, е бизнесмен  и страстен сноубордист. Бъртън притежавал повече опит в бизнеса и се превърнал в номер едно на сноуборд бранша. До средата на 90-те години, Бъртън е безспорния цар на планината, както и днес. Симс се приема, като един от пионерите на спорта, но вече не е основна сила в индустрията.

4) Първо национално Сноуборд първенство (1982)
Това не е първото състезание  по сноуборд в историята, но е първото официално състезание. Организирано от шампиона по „Snurfer“ – Пол Грейвз, конкурса привлича 125 състезатели във Върмонт и ездачите хвърчат надолу по хълма със скорост от над 50 мили в час.

На следващата година, Джейк Бъртън поема щафетата, а през 1985 г. се премества във Върмонт, планината Стратън. Там започва Откритото Първенство по Сноуборд на САЩ. Днес, се събират тълпи от над 30000 човека в планината Стратън, за да гледат едно от най-престижните събития по сноуборд.

сноуборд

Internacional Snowboard Magazine

5) „International Snowboard Magazine“ дебютира (1985)
След като става свидетел на разправия през 1985 г. на Световното първенство в Сода Спрингс, Калифорния, Том Хсайх има една идея: някой трябва да публикува тези истории в списание. Така, той за първи път публикува редовно сноуборд списание. Дебюта му е през март 1985 г. и се преименува на „International Snowboard Magazine“ още след първия си брой. Публикуват се както клюки и снимки, така и  първите тестове на сноуборд и спорта придобива чувство за легитимност.

6) Ски курортите отворят вратите си за сноубордистите (1984-1990 г.)
Сноуборд спорта е изправен пред сериозна пречка през 1980 г. Повечето ски курорти не позволявали на сноубордистите да карат на техните писти. Някои курорти искат дори застраховка от типа гражданска отговорност, а други не искат младите сноубордисти да са сред своите заможни ски клиенти. Всъщност, бунтарите-бордисти са рязали лифт линии, обличали се в шантави дрехи и така са спомогнали за дрязгите между сноубордистите и скиорите.

Провела се кампания в опит да убеди курортите да приемат сноубордистите, но имала и голяма съпротива от скиорите. Сноубордистите трябвало да преминат тест за сертифициране, за да карат на определени писти. Около 40 американски курорти позволили на сноуборд спорта да съществува по техните писти през сезона на 1984-1985. До 1990 г. броят им е нараснал до 476. Днес, само три северноамериканските курорти продължат да налагат забрана за сноубордистите.

сноуборд

Пайп Дракон

7) Дъг Уо измисля Пайп Дракон, или как земеделската техника помогна на сноуборда (1990-1992 г.)
Халфпайповете започват да се появяват на няколко ски курорти в средата на 80-те години, но те са малки и слабо поддържани. Изграждането и поддържането им също е изключително трудоемко тогава.

През 1990 г. на фермера с име Дъг Уо е възложено да проектира машина, която ще прави Халфпайпове по-лесно. Резултатът: Пайп Дракон. Това е огромна земеделската машина, която премахва големи купчини сняг и може да се използва за запазване на пайпа в отлично състояние. Първия Пайп Дракон е построен през 1992 г. и устройството се превръща в необходимост за всеки курорт. Халфпайповете вече се изграждат и поддържат лесно и започват да се появяват паркове за сноуборд в цяла Америка, като свободния стил става революционен и набира огромна инерция.

Terje-Haakonsen

Тери Хайконсен

8) Йохан Олофсън през Аляска до TB5 (1996)
Сноуборд филмите са пазарна ниша и те започват да играят важна роля в областта на спорта през 90-те години. Филмите за сноубордисти документират развитието на спорта. Тези филми показват как професионалните ездачи искат да вдигнат летвата, като правят по-сложни трикове, все по-големи скокове и каране в опасни терени.

Много от сноубордистите приемат статуквото на звезди, а това е добре за популяризацията на спорта.

9) Сноуборд спорта прави своя щастлив дебют на Зимните олимпийски игри (1998)
Сноуборда в момента е една от най-големите надпревари на Зимните игри, но той прави своя олимпийски дебют в Нагано, Япония. Първото злато за сноуборда е за Канада и състезателя Рос Ребаглиати. Направен му е тест за марихуана, който е положителен и го лишават от медала, но веществото не е технически забранено и му връщат медала.

10) Шон Уайт завършва Сезона на съвършенството (2005-2006 г.)
Златното изпълнение на Шон Уайт върху халфпайпа през 2006 г. на Зимните олимпийски игри, му спечели медал и признание, както и снимка на корицата на „Rolling Stone“. Това беше само една победа в перфектния сезон, който го направи една жива легенда.

Между декември 2005 г. и март 2006 г., Уайт влезе в съревнование на 12 състезания и и взе 12 победи.

Сноуборд легендите ,като Крейг Кели, Шон Палмър и Тери Хайконсен доминират в спорта и го избутват до нови нива, но нито един от тях, не е постигал сезона на съвършенството.

Нека тази статия даде тласък в развитието и креативното мислене на всички, които взимат сноуборд спорта присърце.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s