Защитна сноуборд екипировка

защитна сноуборд екипировка

защитна сноуборд екипировка

Сноубордът е зимен екстремен спорт при който рискът от контузии е доста висок.  Травмите са доста често срещани и могат да се получат, както от безобидно падане на равен терен , така и от сериозни разбивания с висока скорост. Най-рисковата група разбира се, са прохождащите сноубордисти тъй като още нямат стабилна стойка и баланс върху дъската и често претърпяват падания.   Интересен факт е че около 25% от начинаещите се контузват при първия си допир със сноуборда, а около 50% претърпяват сериозен инцидент през първия си сезон. Затова е хубаво да се обърне внимание на защитната екипировка за да се предпазим от неприятни травми, който лесно могат дори да ни откажат от спорта. В тази статия ще разгледаме основните предпазни средства използвани от сноубордистите.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   NW2c_WristGuard.md

  •  Сноуборд налакътници.Без съмнение травмите в ръцете и по-точно изкълчени и счупени китки са най-често срещаните при начинаещите. Това е така защото при падане напред или назад човек инстинктивно подлага ръцете си да омекоти удара и при по-силни удари или твърд терен често се получават фрактури. Използването на накитници е на-добрия начин да избегнем подобни контузии. Накитниците са протектори които обхващат китките и дланите. При някои модели сноуборд ръкавици накитниците са част от вътрешната ръкавица. Носенето на такива протектори не осигурява пълна защита,но е желателно особено през първата седмица на сноуборд обучението ви.

ss_knees_x2_medium

  • Сноуборд наколенки. Травмите в коленете се получават предимно от силни сблъсаци с различни неща  като хора, камъни, дървета или от разни усуквания при различните ротации които извършваме докато караме сноуборд. Сноуборд наколенките трябва да позволят свободно сгъване в коленете без да причиняват дискомфорт. Моделите подходящи за сноуборд трябва да предпазват от директен удар и да държат колянната става стегната и да са удобни за продължително носене.

burton-trace-helmet

  • Сноуборд каска. Несъмнено една от най-важната част от сноуборд защитната екипировка е каската. Освен че служи да защити главите ни  при удар, каската ни предпазва и от студ и вятър и заедно с маската ни дава доста добър комфорт дори и в  много лоши атмосферни условия. Независимо от нивото или стилът ви на каране каската по всяко време може да спаси дори живота ви. С годините сноуборд каските доста са се развили като дизайн и вентилация и всеки може да намери модел който да му подхожда и да се чувства добре защитен по пистите и извън тях. Има места като фристайл парковете където каските за задължителни. Не подценявайте риска от сериозни травми на главата и си изберете подходяща каска преди да отидете в планината.

snowboard-back-protection-7

  • Гръбен протектор. Друг важен компонент от защитната сноуборд екипировка е гръбния протектор, който трябва да обхваща целия ви гръбначен стълб от врата до опашката. Гърбът е много уязвим особено при freestyle каране по различни рейлове и големи скокове. Приземяването по гръб от някой скок може да се окаже с доста тежки и необратими последствия. На стръмни писти с много трафик и бързо движещи се скиори и сноубордисти винаги съществува вероятността някой да ви удари в гръб особено ако имате вредния навик да сядате и почивате по средата на пистата.Затова може да се каже че гръдния протектор заедно с каската са абсолютно задължителни за всякакво ниво сноубордисти.

При всички екстремни спортове безопасността трябва да ни е приоритет ако искаме да достигнем до високо ниво на уменията ни. Използването на протектори не означава че не можем да пострадаме, но свежда риска до минимум. Важно е да не се надценяваме и да знаем до къде се простират уменията ни. Успоредно с повишаване на нивото ви на каране ще се научите и как да падате и да поемате по тежки удари. Безспорно най-добрия начин да се предпазите от контузии е да поддържате добра спортна форма. В управлението на сноуборда участва цялото тяло и всички мускули от врата до пръстите на краката,затова в колкото по добра спортна форма се намирате толкова по-добре ще се чувствате върху дъската. Паданията са неизбежна част от зимните спортове и затова в обучението на начинаещи сноубордисти как да падаме е едно от първите неща които се учат. Най-добре е да се запишете на добре организирани сноуборд курсове което ви гарантира че ще научите как да се пазите и да напредвате прогресивно с всеки изминал ден.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s