5 лесни урока за начинаещи сноубордисти


сноуборд

Jeremy Jones

Привет, фенове на зимните спортове. В тази статия свързана с уроци за сноуборд, ще ви запознаем с някой от проблемите с който всеки начинаещ сноубордист се сблъсква. Ще ви дадем ценни съвети, които работят. Тук ще намерите как да се справите с проблемите, ако сте начинаещ сноубордист.

Уроците са основни, но изключително важни за техниката на начинаещия, като определяне на водещия крак, както и правилното определяне на разкрача ни върху дъската и градусите под който са завъртени автоматите. Тези правила или уроци са ключови и от тях зависи стабилността и комфорта ни върху сноуборда. Разбира се обучението в сноуборда зависи доста от нагласата, качествата и двигателната култура на различните индивиди, затова едни методи действат много добре при едни ученици и не толкова добре при други. Важното е да се забавляваме и да споделяме хубавите емоции с приятели , което е и основна цел на този блог за сноуборд.

Вижте 5-те лесни урока за начинаещи сноубордисти:

  • Водещ крак: За разлика от ските при сноуборд дисциплината имаме водещ крак и това може да се определи сравнително точно още преди да сме докоснали дъската. Карачите се делят на ‘regular’ , каращи с ляв крак напред и ‘goofy’, каращи с десен крак напред. Ако случайно сте карали скейтборд, нямате никакъв проблем и вашият водещ крак е този който е върху скейта,докато другия бута. Друг начин е да се замислите как бихте се пързулнали по заледена локва например , кракът с който се пързулнете напред най-вероятно е вашия водещ крак. Най-популярния метод е да бутнете човека от към гърба без да очаква и да следите с кой крак ще се подпре ,залитайки напред.Отново въпросния крак ще бъде вашия водещ.
  • Определяне на разкрача: Този трик зависи от физическите характеристики на човека. Приблизително той трябва да е широчината на раменете плюс 10-15см. Важно е разкрача да ви позволява да приклекнете достатъчно в коленете за да заемете правилна позиция за сноуборд. Прекалено тесния разкрач прави завъртанията и управлението по трудно. Тази настройка лесно се коригира и всеки би трябвало сам да намери оптималното разстояние между автоматите в зависимост от личните предпочитания и стила на каране към който сме се насочили.
  • Нагласяне на градусите на автоматите: Тук манипулациите са прости. За начинаещите сноубордисти, най-често  нагласяме водещия крак на 15 до 20 градуса, а задния на 0 градуса. Разбира се и тук след овладяване на базовите умения всеки ще има свобода да си играе с градусите до достигане на оптимално положение.
  • Закопчаване на краката за борда: След като сме определили водещия крак, настроили сме всичко необходимо идва ред да се закопчаем за борда чрез автоматите. При стандартни автомати с меки обувки винаги закопчавайте първо водещия крак. Автоматът трябва да се почисти от снега ако има такъв,същото важи и за подметките на обувките по които често полепва снежец. Обувката се поставя в автомата като петата трябва да опре в кората на автомата и винаги се затяга първо големия (задния) страп за да дръпне хубаво крака до край. След това закопчаваме и предния страп като стягаме,така че кракът да е неподвижен в автомата . За начинаещи е добре да го правят седнали за по лесно.
  • Баланс и усет върху дъската: Първите упражнения след като сме се качили върху сноуборда е скейтинга. Това ще рече че закопчаваме само водещия крак, а със задния се побутваме досущ като на скейтборд. Това упражнение е доста полезно и чрез него усещаме плъзгаемостта на борда по снега и добиваме нужния ни баланс за да се придвижваме по опашките лифтовете и да се возим на влековете.Стремете се при скейтинга борда да е с цялата си площ на снега и го правете плавно и бавно. Побутването с задния крак може да става пред или зад борда.

В сноуборда съществуват различни стилове и техники на каране и всеки трябва да прецени кое най-много му допада. Хубаво е да се изгради правилна техника, но по важно е усещането и чувството за свобода. В сноуборда няма ограничения и задръжки затова бъдете себе си и се забавлявайте.

сноуборд

всеки сам избира своя стил на каране, както тази сноубордистка

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s