Сноуборд и лавини

лавинна безопасност

лавинна безопасност при сноуборда

Повечето от нас обръщат малко внимание на лавините, освен ако някой близък се контузи или стане нещо по-лошо. Бъдете разумни. Дали ще отидете на сноуборд, ски, пеша със снегоходки или ще катерите, трябва да научите всичко за лавините, така че да не се окажете от грешната страна на нестабилната плъзгаща се снежна маса.

Тъжният факт е, че повечето от хората, попаднали в лавина задействат сами нестабилнита снежна маса. Типичните жертви на лавините обикновено са много опитни хора в своя спорт, но имат малко познания за справяне с лавините.

Кои са потенциалните опасности при лавините?

Лавината може да се движи с около 120 мили/час. Това е сила, която може лесно да ви увлече в дърветата и скалите. Близо една трета от смъртните случаи на инциденти с лавини са резултат от травма, причинена именно от тях.

Ако човек оцелее след лавината, той трябва да се справи с масата на сняга, обгръщаща тялото. Пухкавия сняг се нагрява от триенето на плъзгането по склона, разтапя се леко и след това замръзва здраво около тялото на сноубордиста. Теглото на този сняг често е достатъчно, за да изкара въздуха от белите дробове.

Ако сте в състояние да направите пространство за дишане преди снега да ви вцепени, може да имате приличен шанс за оцеляване. Поради тази причина всички членове на вашата група е добре да носят лавинни приемо-предаватели и да знаят как да ги използват. От тук на татък, това е надпревара с времето. Повечето хора не могат да оцелеят под снега повече от 30 минути, така че трябва да сте опитен с радиоприемника. Сондата и лопата са задължителни за пътуване през зимата. Около 70% от смъртните случаи при лавини са поради задушаване.

Най-добрата защита е да знаете как да четете снежните условия на терена, както и напълно да се избегнат опасните ситуации.

Кои са видовете лавини?

Хлабави снежни лавини

Хлабавите снежни лавини възникват, когато има малко или никакво сцепление в снежната покривка. Те обикновено започват в точка, която е върху или в близост до повърхността. Лавината събира повече сняг от инерцията, тъй като масата напредва надолу по склона. Формата често образува триъгълник.

Тези лавини могат да се появят в сух или мокър сняг, през зимата или във високата планина през лятото. Снежните лавини обикновено се случват по време на или след снежна буря. В по-топлите месеци, мокрите снежни лавини обикновено са резултат на валеж на мокър сняг или дъжд. Този тип могат да бъдат опасни.

Дъска лавини

Още по-опасни за сноуборд дисциплината са тип дъска лавините. Това е слой от сняг, който се откъсва от слоя под него.

Плоча лавините са резултат на много снежни бури и силни ветрове и натрупване на пластове сняг, които се променят с течение на времето. Някои слоеве са се споили и стават по-силни, а други остават по-слаби. Слабите слоеве са често зърнеста или пухкава снежна структура, така че другите слоеве не могат да направят нужната спойка с тях.

Когато най-горния слой сняг, известен като дъска, не е свързан със основния слой сняг се получава дъската. Най-често след спускане на скиор или сноубордист плочата отцепва и завлича спускача по склона. Вместо да започне в точката на върха както хлабавите лавини, дъска лавината започва с фрактура в горната част на пропуканата снежна маса. Това води до отцепване на големи зони и сноубордиста често не може да се измъкне от тази ситуация

Кои са факторите, допринасящи за лавини?

Терен

зона на лавинна опасност

зона на лавинна опасност

Ъгъл на наклона: Обърнете внимание на ъгъла на наклона, когато сте на сноуборда. Лавините се срещат най-често по склоновете между 30 и 45 градуса.

Аспекта на наклона: През зимата склона с южно изложение е по-стабилен от северното изложение, тъй като южния склон е изложен на слънце. Това значи че снега се стопи и кондензира. Изкусителните северни склонове, които са с най-добри условия за каране на сноуборд. Там сняга е на прах (пудра) и е по-вероятно да има нестабилни слоеве, предполагащи лавини. Тъй като тези склонове не са изложени толкова често на слънце, те са склонни да бъдат по-малко стабилни. От пролетта и началото на лятото, склоновете с южно изложение са изложени на интензивно топене, в резултат на това се получават опасни мокри снежни лавини. По-топлото време в тези сезони често позволява на снега по северните склонове, да се спои, което ги прави по-безопасни.

Теренни опасности: Снежната покривка е вероятно да бъде нестабилна при изпъкнали склонове,  камъни или дървета и корнизи. За това е най-добре да се избегнат терена тип купи, циркуси и депресии. Там снегът може да спомогне за лайд. Стръмните, тесни улеи (или дерета) също могат да събират сняг и да направят капан за сноубордисти или скиори.

Време

Валежите: Снежната покривка е най-нестабилна по време на или непосредствено след снеговалеж или дъждовна буря. Големите количества сняг, падащи в кратък период от време, вероятно са знак, че снежната покривка може да се плъзне. Обилните снеговалежи, особено мокрия или плътен сняг паднали върху лек пухкав сняг може да създадат нестабилен слой. Дъжда има тенденцията да се просмуква през снежната покривка. Дъжда също така прави тънък филм между слоевете, смазва ги. Това ги прави по-вероятно да се плъзнат.

Вятър: Вятърът е друг индикатор за нестабилност на снега. Често, силните ветрове вземат снега от повърхността на един склон и го отнасят от другата страна на билото. От получените навявания, склона става нестабилен от тежестта на снега и се получава зона на озтцепване. Обърнете внимание на интензивността и посоката на вятъра през целия ден.

Температура: Температурните колебания водят до редица проблеми със стабилността на снежната покривка. Температурните разлики между земята и слоя от сняг, между различните слоеве на сняг или дори между въздуха и най-горния слой на сняг, може да предизвика промени в образуването на кристализация. Този вид кристали, могат да са опасни поради неспособността си да се свържат с други кристали в слоевете сняг. Скреж снега, наричани също „захарен сняг“, също е много опасен поради невъзможността от спойка със слоевете. Друг често срещан проблем свързан с температурата, особено през пролетта, е бързото затопляне наснега върху даден наклон, което може да доведе до лавини от мокър сняг.

Снежна покривка

снежна покривка

снежна покривка

Снежните бури се трупат една след друга през цялата зима. Вятърът навява снега по склонове и писти. Температурните промени, предизвикват метаморфозни снежни кристали. Когато валежите са равномерни и времето стабилно слоевете стават хомогенни и стабилни. Когато снежната покривка е изградена от различни слоеве на различните видове сняг, Покривката чест става нестабилна и опасна. Това е изключително важно за сноубордистите, особено по склоновете между 30 и 45 градуса. Отделете време, за да анализирате слоеве на снежна покривка и тествайте тяхната стабилност.

Човешкия фактор

Терена, времето и снежната покривка играят огромна роля за вероятността от лавина. Егото, емоциите и групата могат да замъглят преценката на индивида и да увредят способността за вземане на решение. В действителност, според едно скорошно проучване на канадски специалисти за лавинна безопасност, определят „човешкия фактор“ и „избора на терен“ за  водещата причина за лавинен инцидент.

Кои са често срещаните грешки при вземане на решения?

  • Познат терен: Може да сте по-склонни да поемате рискове на терен, който ви е по-познат.
  • Одобрение от групата: Общото гласуване, може да бъде голяма грешка.
  • Близост до вашата дестинация: Много често най-удобното място за спускане, може да се окаже опасно от към условия
  • „Експерта в групата“: Това може да се случи, когато възприемате, че някой друг в групата има повече опит от вас.
  • Съществуващите писти: Познатите писти, могат да ви дадат фалшиво чувство за сигурност. Само защото някой друг преминава през района преди вас не означава, че е безопасно да минете и вие.
  • Пудрата: Това е треска за сноуборда. Много е съблазнително да се игнорира лавинната опасности, когато снегът е дълбок, свеж и девствен.
  • Социално доказателство: Допитвайте се до другите преди да предприемете спускане по неизследван склон

Сноуборд спорта несъмнено ни дава страхотни емоции и уникални преживявания, както на пистата, така и вечерта в хижата. Правилното анализиране на условията, времето, терена, възможностите на нас самите и тези на групата са ключовия фактор, който ще ни асоциира от неприятните моменти в зимната планина.

Прочетете още теми в блога, свързани с дисциплината сноуборд .

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s