История на сноуборда

снърфър дъска за сноуборд

едни от първите сноуборд дъски

В тази статия са поместени официални материали и източници даващи достоверна информация относно историята на сноуборда, както от зората на тази дисциплина, така и до днешни дни.

Сноуборда е зимен спорт, който включва пързаляне по наклонен терен покрит със сняг. Докато стои на борда си, ездача е закрепен към дъската, с помощта на автомати. За тази цел се използват обувки, които се закопчават от автоматите. Развитието на сноуборда е вдъхновено от скейтборд културата, сърфа и ските и пързалянето със шейна на сняг. Новосъздадения спорт е създаден в щатите през далечната 1960 г., апрез 1998г. става част от зимния олимпийски спорт. През 2002 конкуриращите се  сноубордисти създават така наречения Световен сноуборд тур (World Snowboard Tour).

Официалната история на сноуборда

зона за сноуборд

Сноуборда в първичния си вид е създаден пред 1920г. Децата са се качвали на шперплат и дървени дъски, използвайки юздите на коня и така са се насочвали надолу по хълма. Модерния сноуборд започна през 1965 г., когато Шерман Поупън (Sherman Poppen), инженер в Мичиган, изобретил играчка за дъщеря си чрез закрепване на две ски заедно и след което поставил въже в единия край на дъската, така че дъщеричката му да има някакъв контрол, докато стои на борда. Той нарекъл дъската“snurfer“ (игра на думи-сняг(snow) и сърфист(surfer)), играчката на дъщеря му се оказва доста интересна за другите, че Поупън решава да лицензира идеята и започва да произвежда дъската, като продава около милион броя през следващите години. Само през 1966 г. над половин милион „snurfers“ са били продадени.

снърфър

зората на сноуборда

В началото на 1970г., Поупън организира „snurfing“ състезание в ски курорта на Мичиган, което привлича безброй ентусиасти от цялата страна. Един от тези ранни пионери е самият Том Симс, поклонник на скейтборд спорта. Като Осмокласник в Хадънфийлд (Ню Джърси) през 1960, Симс изработва сноуборд в училищния магазин. Той залепва върху килим, парче от дърво и поставя алуминиева ламарина отгоре му. Симс реално създава сноуборда на 70-те години. През същото това време американския сърф ентусиаст Димитрий Милкович, които също прави свой вариант на сноуборд дъска, която нарекъл „Winterstick„. Тя била вдъхновена от сърфа. Статиите за сноуборд изобретението поместени в списанието на „Нюзуик“ помогнали за популяризирането на новия зимен спорт.

Някъде през 1977 г., Джейк Бъртън Карпентър, роден в щата Върмонт,  на 24-годишна възраст използвал своя „snurfing“, като в допълнение изработил автомати за задържане на краката върху дъската. Той впечатлил публиката в Мичиган с новото си изобретение. През същата година той основава компанията „Burton Snowboards“(Бъртън Сноуборд) в Лондондери, Върмонт. Сноуборда на Бъртън е направен от дървени дъски, които са гъвкави и удобни. Много малко хора си купуват сноуборда му, защото цената на борда се е считала за твърде висока от $ 38 в онези времена, но в крайна сметка „Бъртън“ ще стане най-голямата сноуборд компания в бизнеса. В пролетта на 1976 уелските скейтбордисти Джон Робъртс и Пийт Матюс разработват дъска за сноуборд от шперплат с комплект автомати и го изпробват върху сухата писта в училищния лагер в Уелс. Тяхната дъска била със скосени ръбове и изпъкнали краища. Дъската била лакирана, като позволявала бързо спускане и бързи движения без да сеограничава способността за завъртане на ездача.

Джейк Бъртън Карпентър

Джейк Бъртън Карпентър

През 1979 г. се провела първата по рода си Световно „Snurfing“ първенство в зимния парк Пандо  в близост до Гранд Рапидс, Мичиган.

През 1970-те и 1980-те години сноуборд дисциплината става все по-популярна, от пионери като Димитрий Милкович, Джейк Бъртън Карпентър, Том Симс, Чък Барфут и Майк Олсън. Тези пионери постепенно развиват спорта, който познаваме днес.

През 1982 г. първото Национално Сноуборд състезание се е провело край Уудсток, Вермонт. Състезанието е спечелено от отбора на Бъртън, а ездача в групата е бил  Дъг Боутън. Това състезание е първото състезание за сноуборд и е началото на това, което сега се е превърнало в конкурентен спорт на ските, днес. Джейк Бъртън Карпентър, отишъл във Върмонт, за да се конкурира със своя сноуборд по собствен дизайн и в крайна сметка спечелил състезанието.

През 1983 г. се провело първото състезание на Световното първенство по халфпайп в Сода Спрингс, Калифорния. Том Симс организира събитието с помощта на Майк Чантри, който бил сноуборд инструктор в Сода Спрингс по това време.

Сноуборд спорта се радва на  популярност и е признат като официален спорт, през 1985 г., а първата световна купа се е провела в Австрия. Международната федерация по сноуборд (ISF) е основана през 1990 г., а в САЩ е създадена сноуборд асоциация  (USASA).

сноуборд

сноуборда не бил популярен сред скиорите

Сноуборд спорта не се славел с добро име в скиорските среди, но общественото мнение било положително за новия зимен спорт. Всъщност в продължение на много години, е имало вражда между скиори и сноубордисти. Тази вражда е довела до това, че на ранните сноубордисти им били забранели да карат по пистите и да се возят на лифт съоръженията. Дори се смятало, че сноубордистите ще разрушат пистите. През 1985 г., само седем процента от американските ски зони се позволявало карането на сноуборд, така било и в Европа. С развитието на оборудването и уменията на ездачите, постепенно сноуборд дисциплината се утвърждава. През 1990 г. най-големите ски зони имат отделни писти за сноубордистите. Сега, приблизително 97% от всички ски зони в Северна Америка и Европа позволяват сноуборд, а повече от половината имат скокове, релси и  тръби за сноуборд.

Отлична година за сноуборда е през 2004 година с 6,6 милиона участници. Оказва се, че повечето сноубордисти са на възраст между 18-24 години,а жените представляват 25% от участниците. В днешно време сноуборд спорта няма граници, участват млади, стари, жени, мъже, деца без демографска и социална разлика.

сноуборд

сноуборда сплотява хората

 В САЩ има 8,2 милиона сноубордисти за сезон 2009-2010, 10% увеличение в сравнение с предишния сезон, което представлява повече от 30% от всички участници на зимните спортове.

Несъмнено сноуборд дисциплината набира огромна популярност сред младите и старите, независимо от социалния им статус. Сноуборда дава на всички една свобода изпълнена с доза адреналин. Безопасността и умението да караме сноуборд се натрупва с опит и уроци по сноуборд. Бъдете разумни на пистите, защото вечерта в хижата продължават веселите моменти, а Вие не искате да ги пропуснете, нали? Любовта към природата е чудесен повод да вземем дъската и да се качим на лифта да отидем например на писта Лалето и да прекараме страхотен ден с приятелите ни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s