Лавинна безопастност при сноуборда

лавина сноуборд

лавина в планината – тип „прашна лавина“

Лавините са реална опасност за всички тези, които посещават заснежените планински райони независимо дали са скиори или сноубордисти. Твърди се, че стотици животи са изгубени в световен мащаб всяка година, а ранените са хиляди. Деветдесет и пет процента от хората, които са попаднали в лавини са уловени от снежната дъска, която сами са предизвикали.

Никой не е подготвен за такава ситуация, която може да възникне в зимната планина. Приемно-предавателите или лавинните радио-фарове, лопатите и сондите са сред най-важните части, от които се състои лавинния  пакет и спасителното оборудване. Трансиивърите са единственият реалистичен начин за намиране на човек, погребан жив в снега. Те ппредставляват малки, електромагнитни устройства, които предават постоянен сигнал, когато са включени. Лопатите могат да ви помогнат в много други неща, освен в извличането на жертвата от снега.

зона за сноуборд

С все по-голям брой фрирайд скиори и сноубордисти търсят границите на удоволствието от девствената пудра и склонове всяка зима. Но тези места освен че са невероятно красиви и недокоснати, крият опасности. Този тип терен не е нито патрулиран нито  се контролира и това създава у ездача на сноуборд една чаровна линия. Там, снежните условия са много различни от тези, които ще намерите в пистовата зона.

лавина причинена от сноубордист

лавина причинена от сноубордист – тип на лавината дъска

Добре е да знаем за силата на природата, лавините могат лесно да заличат всичко по пътя си: хора, дървета, автомобили, и дори сгради. Техниките за прогнозиране и избягване на лавини като цяло са надеждни. Всеки, който навлиза в девствените райони никога няма да бъде в пълна безопасност от заплахата от лавините. Ето защо е трябва да сме добре подготвени и информирани при навлизането в тези потенциално лавиноопасни райони.

Целта е всички сноубордисти и скиори да бъдат информирани от съответните органи, да бъдат информирани и обучени за бъдещи злополуки. Когато сноубордистите и скиорите са добре подготвени риска бива намален, но не и сведен до нула. Ето някои основни принципи за безопасност, които трябва да имате в предвид.

Преди да тръгнете в планината…

Вземете курс по лавинна безопасност. Тези образователни програми предоставят безценен практически опит в личната безопасност и спасителната техника.
Прочетете за лавините. Научете възможно най-много характеристики за лавините, както по вид, така и по местоположение. Важно е да се поддържа здравословно отношение за тези смъртоносни сили на природата, без значение колко опитен е ездача в зоната за ски или сноуборд.
Научете се да разпознавате терена. Повечето лавини падат върху места с гладки открити склонове от 25 до 60 градуса, но има и много изключения разбира се. Винаги трябва да се прави оценка на лавинната опасност. Това е важно за да се разбере значението на различните терени, включително характера нанаклоните и ъглите, скалите, корнизите, вятъра, снежните образувания и растителността. Тази информация може да получите от спасители или водачи в съответната зона за каране на ски и сноуборд.

Практика: Практическите уроци за лавинна безопасност са задължителни. Репетира се това, докато всеки, който ще пътува се чувства уверен за собствената си способност, за да може да се локализира възможно най-бързо. Един инцидент е нужен, за да осъзнаем важността на това ниво на подготовка.

Да си напишем домашното: Проучете маршрута си и снежните условия в точното местоположение, ако планирате да карате ски или сноуборд. Обадете се на местния център за предупреждение за лавини и  проверете текущото състояние на снега и прогнозната за времето, преди да замине в планината. Бъдете подготвени да се коригират маршрутите.
Не забравяйте и да предвидите „Човешкият фактор“, че хората могат да проявят нежелателно поведение в стресови ситуации. Вашето отношение и отношението на твоите другари често може да означава разликата между безопасно пътуване и катастрофа. Уверете се, че пътувате с хора, които имат сходни цели и нагласи.

След като сте в планината ….

раница за лавинна безопастност

раница за лавинна безопастност

Винаги носете лавинно оборудване, включително лавинни приемно-предаватели, сонди и лопати (в допълнение към основното къмпинг оборудване, допълнителни дрехи, високо-енергийна храна и обилно количество вода).
Бъдете наясно с вашето обкръжение. Бъдете нащрек за информация за околната среда, ковто дава индикация  за лавинна опасност. Това включва наскоро паднала лавина и промените в терена, снежната покривка и времето.
Анализ на снежната покривка за стабилност. Както при изучаване на терените особености, разчитането на снежната покривка отнема години опит. Има обаче няколко теста, които разкриват слоевете в снега и може да ви помогне да оцените рисковете, свързани с нестабилния сняг. Те включват ски-полюсни тестове, тестове за устойчивост, и тестове на „срязване“.
Пресичане на  потенциална лавина, става като през района се спускате един по един. Ако имате съмнение в стабилността на наклона, но възнамерявате да го пресечете, трябва един по един да пресечете през района на опасност. При изкачване или пресичане, всеки човек трябва да бъде най-малко 100 метра от следващия човек. Пътуващите трябва да изкачат стръмните тесни улеи един по един, а при спускане по наклон, скиора или сноубордиста да го спусне сам. Това не само намалява броя на хората, които могат да бъдат хванати от лавината, но и намалява броя на хората при евентуална спасителна акция.
Имайте смелостта да знаете, кога да не трябва да ходите в планината.

трансийвър

трансийвър използван от сноубордистите

Не се считайте за експерт за лавинна безопастност, само защото сте взели много курсове. Следете постоянно променящата се среда, тя може да ви донесе всеки път нови емоции, както положителни така и отрицателни. Обучението за лавинна безопасност трае цял живот. Природата е точно природа защото самата тя определя правилата, ние само играем по тях, а в повечето случаи дори не можем да разберем тези правила.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s