Как да изберем подходяща дъска за сноуборд

vidove duski

дъски за сноуборд

Голяма част от карането на сноуборд в планината, безспорно се върти около сноуборд дъската. Така че преди да започнете да се пускате по пистите и склоновете, първо трябва да се запознаете с основната част с оборудването за сноуборд, а именно  – Дъската за сноуборд.

Освен това, трябва да знаете, от какво се състои дъската, какви са нейните различни елементи и как работи тя, преди да се опитвате да се качите на нея. Знаейки всичко за сноуборда е първата стъпка към избора на подходяща дъска за вас. В тази статия, ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за сноуборд дъската – от материалите до неговата поддръжка.

Сноуборд дъски Видове :

Има три различни вида сноуборд дъски, предлагани на пазара в днешно време : Freestyle, фрийрайд All Mountain и Alpine (дърворезба). Всеки тип дъска има уникална техника за изработка и материали, форма, шнур модел и размер. Типа на дъската трябва да е този тип за дисциплината, която искате да карате.

зона за сноуборд

Freeride или All Mountain

duska za snoubord

дъска за сноуборд

Сноуборд „Freeride“ стила е най-популярният. Половината от всички сноуборд продажби, са за този тип дъска. Тя е добра в планината, парка и „Halfpipe“, която е предназначена да плава добре на прахова повърхност. Можете да се насладите в общи линии на всички видове и аспекти на каране с този тип сноуборд дъска.

„Freeride“ дъските за сноуборд по форма са предназначени да бъдат яздени предимно в една посока. Като вземем предвид посоката на каране, формата на дъската етакава, че върхът сноуборда е различен от опашката му. Във фрирайда, опашката обикновено е по-тясна и по-плоска от върха на борда.

„Freeride“ дъските обикновено са доста меки и достатъчно маневрени за начинаещи сноубордисти, но достатъчно твърди за да направите бърз завой в твърдия сняг. Този тип сноуборд дъски запълва празнината между Freestyle и алпийската дърворезба. Въпреки това, той не е толкова стабилен, като дърворезбата, но дърворезбата не е толкова пъргава като дъската за свободен стил.

„Freestyle“ тип дъска за сноуборд

duska fristail

фрийстаил дъска за сноуборд

„Freestyle“ сноуборда е по-широк, по-стабилен. Също така, той е по-къс, по-лек и (в сравнение с фрирайд борда) по-мек в шнура, което го прави лесно да се превърти. Тези характеристики правят дъската за свободен стил много отзивчив за ездача. Следователно, това е най-добрият избор за начинаещи.

Тези съвети са изградени основно за изпълнение на трикове в терена на паркове и Халфпайпове (например завъртания, въздушни, грайфери и езда fakie). Все пак, Freestyle Snowboards имат ограничен ръб сцепление и стабилност, и не са добри за дърворезба завои или крейсерска бързо.

Повечето сноуборд дъски за свободен стил са две единични дъски с еднакви върха или посока (близнаци). Тези дъски имат центрирана позиция с върха и опашката, които са еднакви, което ги прави симетрични по форма. Двата края на сноуборда за свободен стил имат извивка и  дизайна им го прави подходящ за начинаещи, да се возят както напред, така и назад.

Дърворезба, Alpine
Те са за майстори в дисциплината, това е алпийската сноуборд Карвинг дъска. Тя е по-тясна, отколкото свободния стил. Техните дълги, тесни, твърди конструкции са конфигурирани за по-високи скорости и по-чисти резбовани завои. С това, дъските от дърворезба позволяват бързи завои, да задържащате силата на твърдия сняг, да имате добра стабилност при  скорост.

alpine duska

дъска за сноуборд – тип алпайн

Тези сноуборд дъски почти изглеждат като разширени ски. Те са изработени в двете симетрични и асиметрични форми и са имат само една лопата по носа. Подобни с
екстремните дъски,  при дърворезбата е  добре да се кара само в една посока.

Докато дъските от дърворезба предлагат по-високо ниво на изпълнение, те са по-трудни за начално ниво бордисти  и обикновено се използват от по-напреднали. Алпийските сноуборд дъски са предимно предпочитани от сноубордистите  за дни на прясно навалян сняг на прах (пудра). Имайте в предвид, че алпийските дъски са конфигурирани за пускане, а не за да се правят трикове.

За да обобщим, свободния стил, фрирайда и алпийския  са три основни типа дисциплини. Подбирането на подходяща дъска за нас е от първостепенно значение, за да искаме да прекараме чудесен ден изпълнен с емоции в планината. Изберете дисциплината, закупете правилната дъска отговаряща за вашето ниво на каране. Запознайте се с правилата на зимната планина и прекарайте истински приятно по пистите независимо дали сте на Витоша или някъде другаде.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s