Осогово

Осоговската планина или Осогово е планина в България и Република Македония. Най-високата ѝ точка е връх Руен – 2251 метра, който се намира на територията на България и е един от нейните 100 национални туристически обекта. Най-високата точка на територията на Република Македония е Царев връх (на македонска литературна норма: Царев Врв) – 2085 м.

География

Осогово е най-северно разположената планина от Осоговско-Беласишката планинска група, както и най-високата планина от тази редица. Отстои на 85 км от София. Северните ѝ склонове се спускат стръмно към Каменишката и Кюстендилската котловина. На север областта се отделя от планините на Краището чрез Велбъждката седловина (1160 м надм.в.), а на юг седловината Черната скала (930 м.надм.в.) отделя планината от по-ниската Влахина планина. Масивът Осогово се състои от плоски планински била с посока на простиране северозапад-югоизток и югозапад-североизток. При тяхното пресичане си издига най-високият връх Руен. Между Осогово, Влахина планина и долината на Струма са разположени хълмисто-ридовите историко-географски области Осоговия и Пиянец. От нея извират реките Бистрица, Новоселска, Елешница и др.

Единственият резерват в планината е “Църна река”. Разположен е в горното течение на Църна река. Почти 97% от площта му е заета от иглолистни и смесени гори, които са слабо засегнати от антропогенна дейност. Особено ценни са чистите букови гори с единични екземпляри от други видове като бял бор, сибирска хвойна, черна елша, върба, явор и др. От тревните видове са разпространени светлика, лазаркиня, власатки, горски здравец,орлова папрат, горски зановец и много други. Срещат се много защитени от закона птици като осояд, червена каня, белоопашат мишелов,сокол скитник, скален орел, зеления и пъстър кълвач,дрозд и жълтоклюна алпийска гарга. Сред другите видове представители на животинското царство са видра, европейски вълк, рис, сухоземни костенурки, алпийски тритон, змия медянка, усойница, жаба дървесница и др. В реките виреят множество видове риби сред които са балкански щипок, горчивка, мряна и пъстърва. Основният почвен тип тук е представен от тъмнокафяви горски почви.От 2007 г. планината Осогово е част от екологичната мрежа Натура 2000.

В планината има обширни иглолистни и широколистни гори. В Осогово се среща редкият вид алпийски тритон. Природните и условия позволяват развитието на целегодишен туризъм.

Осогово в историята

Тук около 901 е живял за около 6мес. Иван Рилски.

Туризъм

Изградени са много ски писти и хотели за зимен спорт, както и бунгала и туристически маршрути за летен отдих. Въздухът е изключително чист и благоприятен за хора с дихателни заболявания. В планината функционира и държавна белодробна болница.

Върхове в Осоговската планина

Връх Височина
в метри
Руен 2251
Мали Руен 2229
Шапка 2188
Царев връх 2085
Църни камък 2069
Човека 2047
Кюнек 1925
Редки буки 1781

Източници Уикипедия

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s